400 g makaronu penne
400-500 g pieczarek
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
330 ml śmietany 30%
natka pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
2-3 łyżki masła
starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, obrany czosnek drobno posiekać. Warzywa podsmażyć na patelni z dodatkiem łyżki masła. Do lekko zeszklonej cebuli dodać obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki. Całość smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażyć na pozostałej reszcie tłuszczu pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy wszystkie składniki będą dobrze wysmażone, należy połączyć je na jednaj większej patelni. Kurczaka z cebulą podlać śmietanką. Całość dusić na małym ogniu. Podczas duszenia doprawić przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Trzymać na ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na talerz nałożyć porcję makaronu, polać go sosem. Wierzch potrawy posypać parmezanem.
Moje smaki!
OdpowiedzUsuńIdealny obiad...
:)