Pieczone udka z kurczaka z frytkami

Składniki:
1 kg udek z kurczaka
sól, pieprz
około 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
około 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
około 1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oliwy z oliwek

Frytki
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
szczypta cukru
sól 

Przygotowanie

Mięso
Umyte udka osuszyć papierowym ręcznikiem. Z dwóch stron oprószyć solą i pieprzem, po czym natrzeć pozostałymi przyprawami. Przyprawione mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do góry i skropić oliwą z oliwek. Piec 1-1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 °C.

Frytki
Kiedy piecze się mięso, należy przygotować frytki. Obrane i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki pokroić karbowanym nożem w paski. Smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, do którego wcześniej należy dodać szczyptę soli (dzięki temu frytki nabiorą pięknego koloru). Usmażone frytki wyjąć z oleju, osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać solą i podawać z upieczonym mięsem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz