Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
3 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu z wiaderka
330 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
3-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
2 czerwone galaretki
świeże owoce (u mnie maliny)
Białka
oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do gotowej piany
wsypać cukier i ubijać dalej. Następnie dodawać po jednym żółtku,
cały czas mieszając. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Masę wylać na
przygotowaną tortownicę i piec w temp. 180 °C do tzw. suchego
patyczka.
Galaretki rozpuścić w przegotowanej i wrzącej wodzie według przepisu. Odstawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Cały czas mieszając, doprowadzić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Dodawać do niej po łyżce sera i cały czas dalej ucierać. Na koniec dosłodzić cukrem pudrem i wlać cienkim strumieniem płynną żelatynę. Masę krótko i dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
biszkopt - masa serowa - warstwa owoców - galaretka
obowiązkowy deser na lato:)
OdpowiedzUsuń