Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 kopiata szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wkładkę migdałowo-kokosową:
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
10 dag płatków migdałowych
10 dag wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 kopiata łyżka żelatyny
2 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru pudru
1 czekolada mleczna
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka wydrążonych wiśni z syropu
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, a następnie żółtka. Masę cały czas ucierać na
małych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta i puszysta. Na
koniec wsypać obydwie mąki zmieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia,
po czym krótko ucierać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w
temp. 160-180°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt
przekroić na dwie części.
Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej
ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Delikatnie
wymieszać i wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o takich samych rozmiarach, jak na biszkopt czekoladowy. Piec ok. 20 minut w temp.170 °C.
Żelatynę
zalać odrobiną gorącej wody, aby się roztopiła. Zimną śmietanę 30%
ubijć na najwyższych obrotach mikserem do zgęstnienia. Dodać cukier
puder, a dalej po łyżce serek mascarpone. Cały czas mieszając wlać płynną, zimną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Jedną pozostawić bez dodatków, do drugiej wsypać kakao, orzechy, pokrojoną w kostkę czekoladę i osączone z syropu wiśnie. Krem czekoladowy dokładnie wymieszać.
Przełożenie:
blat czekoladowy - krem czekoladowy - wkładka migdałowo-kokosowa - krem biały - biszkopt czekoladowy
Tort można polać polewą czekoladową i ozdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz