Tort z dwukolorową masą

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
7 jajek
1 kopiata szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wkładkę migdałowo-kokosową:
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
10 dag płatków migdałowych
10 dag wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 kopiata łyżka żelatyny
2 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru pudru
1 czekolada mleczna
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka wydrążonych wiśni z syropu 

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier, a następnie  żółtka. Masę cały czas ucierać na małych obrotach do momentu, aż stanie się gęsta i puszysta. Na koniec wsypać obydwie mąki zmieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, po czym krótko ucierać. Masę  wylać na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w temp. 160-180°C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na dwie części.
 
Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Delikatnie wymieszać i wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o takich samych rozmiarach, jak na biszkopt czekoladowy. Piec ok. 20 minut w temp.170 °C. 
Żelatynę zalać odrobiną gorącej wody, aby się roztopiła. Zimną śmietanę 30% ubijć na najwyższych obrotach mikserem do zgęstnienia. Dodać cukier puder, a dalej po łyżce serek mascarpone. Cały czas mieszając wlać płynną, zimną żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Jedną pozostawić bez dodatków, do drugiej wsypać kakao, orzechy, pokrojoną w kostkę czekoladę i osączone z syropu wiśnie. Krem czekoladowy dokładnie wymieszać.

Przełożenie:
blat czekoladowy -  krem czekoladowy - wkładka migdałowo-kokosowa - krem biały - biszkopt czekoladowy

Tort można polać polewą czekoladową i ozdobić wedle uznania.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz