Ekspresowe pierniczki z drożdżami

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
20 g drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić je w ciepłe miejsce na kwadrans. Masło rozpuścić z miodem.  W misie połączyć mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, sodą, cynamonem. Wbić jajko, wlać roztopiony tłuszcz z miodem, dodać śmietanę i drożdże. Wyrobić ręką ciasto. Kiedy będzie gładkie, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Foremkami wykrawać różnorodne kształty ciasteczek. Układać je na wyłożonej pergaminem blaszce i piec w temp. 180 °C przez 10 minut. Upieczone pierniczki ozdabiać wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz