Piernik dwutygodniowy

Składniki:
Składniki na ciasto:
1 kostka masła 
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 mąki pszennej tortowej
5 jaj
40 dag miodu
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na poncz: 
szklanka czarnej herbaty
kieliszek rumu

 


Dodatkowo: 
1/2 l powideł śliwkowych


Składniki na masę budyniową:
3/4 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiata łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek cukru
1 cukier migdałowy lub waniliowy 
1,5 kostki masła
spirytus lub wódka do smaku


Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Po przestudzeniu dodajemy całe jajka, przyprawę do piernika oraz obydwie mąki zmieszane z sodą. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką, a na koniec można ręką. Gotowe ciasto (lepkie i gęste) posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki.

Po upływie wspomnianego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki. Jest dość twarde. Wyrabiamy je na stolnicy, dzieląc na 4-5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i pieczemy w temp. 160 C przez ok. 10 minut - do uzyskania złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia powinno pięknie wyrosnąć, dlatego warto blaty piec na dużej formie. 

Zaparzamy herbatę. Dolewamy do niej rum.  

Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz budyniu śmietankowego gotujemy budyń. Zimny ucieramy z masłem. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy.

Przestudzone blaty przed przełożeniem z dwóch stron solidnie skrapiamy ponczem.

Przełożenie:
blat - masa - blat - powidło - blat - masa - blat - powidło - blat - masa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz