6 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju kokosowego
250 g świeżych owoców żurawiny
cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ucierania dosypać cukier kryształ oraz waniliowy. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym żółtku oraz wlewać cienkim strumieniem olej. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie zamieszać.
Ciasto wylać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć owoce żurawiny. Piec 50 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu ciasto warto posypać cukrem pudrem.
Poproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuń