Ciasto z rogalikami drożdżowymi

Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na drożdżowe rogaliki:
30 dag mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 dag drożdży
2-3 łyżki kwaśnej  śmietany
2-3 łyżki cukru
szczypta soli
Nutella lub powidła

Składniki na masę budyniową:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
1 kostka masła
2-3 łyżki spirytusu 

Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na formę i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

W śmietanie rozpuścić drożdże. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli. Do ciasta wlać drożdżowy rozczyn oraz dodać śmietanę. Ciasto wyrobić na gładką masę, po czym włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i podzielić na małe trójkąty. Na grubszy koniec każdego kawałka nałożyć odrobinę Nutelli. Następnie zwinąć w rulon, nadając kształt rogalika. Piec w temp. 180 °C przez ok. 10-15 minut.

Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części roztrzepać żółtka, obydwie mąki i kawę. Wlać do przestudzonego mleka i ugotować budyń. Należy dokładnie mieszać, by nie powstały grudki. Budyń wystudzić. Zimny utrzeć z masłem oraz spirytusem.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Zimną śmietankę ubić, dodać cukier puder i wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.

Przełożenie:
biszkopt - konfitura porzeczkowa - masa budyniowa - warstwa rogalików wciśniętych w masę -  masa śmietanowa - biszkopt - polewa

1 komentarz: