Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jogurtową:
1/2 l jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
1 galaretka pomarańczowa
cukier puder do smaku
Składniki na masę śmietankową:
1/2 l śmietany 36%
2 szklanki wody
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka pomarańczowa
2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g)
100 g zmielonych wiórków kokosowych
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, po czym krótko ucierać. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Upiec biszkopt w temp. 160-180 °C.
W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuścić czekoladę, żelatynę oraz galaretki cytrynowe.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Po stężeniu galaretkę pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić. Stopniowo dodawać gęstniejącą galaretkę cytrynową z rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Pod koniec dodać kokos oraz pokrojoną galaretkę pomarańczową.Całość delikatnie wymieszać.
Żelatynę oraz galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Jogurt wymieszać z cukrem oraz schłodzoną galaretką.
Przełożenie:
biszkopt - masa jogurtowa - delicje - masa śmietankowa - prażone płatki migdałowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz