Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
100 g masła
5 łyżek drobnego cukru kryształu
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mak:
300 g suchego maku
3/4 szklanki cukru kryształu
3 jajka
2 garści pokruszonych włoskich orzechów
2 łyżki powideł śliwkowych
1 garść suszonej żurawiny
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka masła
kilka kropel aromatu migdałowego
szczypta cynamonu
Składniki na ser:
1.25 kg białego sera
12 jaj
1,5 kostki margaryny
1,5 szklanki drobnego cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropel aromatu pomarańczowego/cytrynowego
rodzynki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy umieścić w misie, a następnie wyrobić ręką. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy i przełożyć na dno formy do pieczenia.
Mak zalać wodą i sparzyć. Przestudzony i odciśnięty z nadmiaru wody trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa (drobne oczka). Do zmielonego maku dodać cukier, masło, miód, powidła, cynamon, aromat i żółtka. Z białek ubić pianę, którą delikatnie wymieszać z masą makową oraz bakaliami. Mak wyłożyć na kruche ciasto.
Ser zemleć dwukrotnie. Białka oddzielić od żółtek, po czym z białek ubić sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrami na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce sera, wsypać mąkę i budyń, wlać kilka kropel ulubionego aromatu. Do masy serowej delikatnie wmieszać białkową pianę i wsypać rodzynki. Całość delikatnie zamieszać i wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto piec w temp. 160-180 °C przez 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz