Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kajmakową:
1 puszka mleka słodzonego (skondensowanego)
Składniki na masę migdałową:
150 g cukru kryształu
150 g masła
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
300 g płatków migdałowych
Składniki na masę śmietanową jasna:
1/2 l śmietany 30 %
3 kopiate łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
Składniki na masę śmietanową ciemną:
1/2 l śmietany 30 %
3 kopiate łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Białka
oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej
cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec
dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto
biszkoptowe wylać na formę i piec w temp. 160-180 C przez ok. 30 min.
Mleko w puszce gotować w garnku z wodą przez 2,5 godziny. Mleko powinno zgęstnieć i zmienić kolor.
Wszystkie składniki na masę migdałową, z wyjątkiem migdałów, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać płatki migdałowe, ponownie zamieszać i krótko podsmażyć.
Żelatynę
zalać niewielką ilością wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i
przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić, dosłodzić cukrem pudrem. Pod koniec
wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Identycznie wykonać masę śmietanową ciemną, tylko razem z cukrem pudrem dodać kakao.
Przełożenie:
biszkopt - masa kajmakowa - masa migdałowa - masa jasna - biszkopty - masa ciemna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz