Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki masła
2 jajka
1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
4-5 jabłek
1-2 gruszki
1 łyżka miodu
garść rodzynek
garść pokruszonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 goździki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem. Następnie przygotowane ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim spód formy wraz z brzegami. Resztki ciasta zebrać, rozwałkować i wykroić małą foremką do ciasteczek dowolne kształty.
Owoce obrać. Jabłka i gruszki pokroić w plastry. Jabłka przełożyć na patelnię i podsmażać przez 15 minut razem z miodem, goździkami oraz cynamonem. Gorące jabłka wymieszać z plastrami gruszek. Całość wyłożyć na tartę (uprzednio wyciągnąć całe goździki). Posypać rodzynkami i orzechami. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej ciasteczka. Piec w temp. 170 - 180 C przez 60 minut. Gotową tartę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz