Składniki na ciasto (forma o wymiarach 24x36 cm):
1 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
300 g płynnego miodu
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 galaretki (u mnie czerwona i zielona, można użyć też w jednym kolorze)
2 łyżki masła
Składniki na masę grysikową:
1/2 l mleka
4 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
sok z połówki cytryny
1-2 kieliszki spirytusu
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder, sodę oraz margarynę siekamy nożem. Dodajemy jajka oraz miód i wyrabiamy ręką gładkie elastyczne ciasto, które dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy na osobnej blaszce w temp. 180 C na złoty kolor.
Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę i mieszamy na wolnym ogniu trzepaczką do momentu, aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Do masła dodajemy zimny grysik i mieszamy. Na koniec wlewamy alkohol.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je na maśle na małym ogniu. Pod koniec smażenia jabłka dzielimy na dwie części i do każdej z nich wsypujemy po jednej suchej galaretce. Dokładnie mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
Przełożenie:
placek 1 - masa - 1/2 jabłek - masa - placek2 - 1/2 masy - placek 3 - masa - 1/2 jabłek - masa - placek 4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz