poniedziałek, 6 marca 2017

Babeczki z gotowanym serem

Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka octu 
1/4 kostki margaryny
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Składniki ma masę serową: 
250 g białego sera (zmielony)
2-3 łyżki cukru kryształu
1 jajo
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
50 g masła
2-3 krople aromatu waniliowego
 
Dodatkowo:
gotowa masa krówkowa  
polewa, migdały

Przygotowanie:
Margarynę siekamy razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie ciasto.  Gotowe chłodzimy w lodówce przez pół godziny. Następnie urywamy po kawałku ciasta i wylepiamy nim nasmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 C przez ok. 15 minut.

W rondelku roztapiamy masło. Studzimy, po czym dodajemy jajko, ser, cukier i aromat. Całość gotujemy, cały czas mieszając. Pod koniec wsypujemy budyń, nadal mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia.

Dno każdej babeczki wypełniamy odrobiną masy krówkowej. Tę zaś przykrywamy warstwą ciepłej masy serowej. Wierzch dekorujemy czekoladą, migdałami, posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz