Babeczki z gotowanym serem

Składniki:
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka octu 
1/4 kostki margaryny
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Składniki ma masę serową: 
250 g białego sera (zmielony)
2-3 łyżki cukru kryształu
1 jajo
1/2 opakowania budyniu śmietankowego
50 g masła
2-3 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo:
gotowa masa krówkowa  
polewa, migdały
Przygotowanie:
1. Margarynę posiekać nożem razem z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręcznie ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie urywać po kawałku ciasta i wylepiać nim nasmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Piec na złoty kolor w temp. 180 °C przez około 15 minut.
2. W rondelku roztopić masło. Ostudzić je, po czym dodać jajko, ser, cukier i aromat. Całość gotować, cały czas mieszając. Pod koniec wsypać budyń, nadal mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć ją z ognia.
Dno każdej babeczki wypełnić odrobiną masy krówkowej. Tę zaś przykryć warstwą ciepłej masy serowej. Wierzch dekorować czekoladą, migdałami, posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz