Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształ
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na biszkopt migdałowy:
3 jaja
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru kryształ
1 kopiata łyżka mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
500 ml śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 kopiata łyżeczka żelatyny
mały słoiczek konfitury pomarańczowej
Składniki na poncz:
1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki przegotowanej wody
1/4 kieliszka rumu lub amaretto
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do piany dodać cukier i po jednym żółtku, po czym dalej ubijać. Wlewać ocet i delikatnie mieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać zmieszane z sobą mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę (średnica 25 cm). Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 °C z termoobiegiem. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić, dzieląc go na dwa blaty.
Biszkopt migdałowy
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, do której w trakcie dalszego ucierania dodać cukier oraz żółtka. Pod koniec ubijania do masy wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami. Ciasto wylać na tortownicę i piec w temp. 180 °C przez około 20-25 minut.
Masa
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę 30% ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż do zgęstnienia. Wsypać cukier puder i dodawać po łyżce serek mascarpone. Dalej mieszać do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Kawę zalać wodą. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać. Przygotowanym ponczem dokładnie nasączać z dwóch stron każdy blat tortu.
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zimną śmietanę 30% ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż do zgęstnienia. Wsypać cukier puder i dodawać po łyżce serek mascarpone. Dalej mieszać do połączenia się składników. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
Kawę zalać wodą. Dodać alkohol i dokładnie wymieszać. Przygotowanym ponczem dokładnie nasączać z dwóch stron każdy blat tortu.
Przełożenie:
biszkopt czekoladowy - 1/2 masy - biszkopt migdałowy - 1/2 masy - biszkopt czekoladowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz