poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Pawi ogon

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4jajka
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru kryształ
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto do rolad:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę adwocatową:
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
4 łyżki likieru adwocat

Dodatkowo:
2 galaretki - mogą być w jednym kolorze, u mnie w kolorze zielonym i czerwonym
powidło śliwkowe
konfitura z czarnej porzeczki
mielone orzechy

Przygotowanie:


Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Na koniec do masy dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C do suchego patyczka.

Ze składników na rolady zarabiamy kruche ciasto, które chłodzimy w lodówce min. godzinę. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich wałkujemy cienko na długość formy, w której był pieczony biszkopt. Jedną roladę smarujemy powidłami i posypujemy orzechami, drugą konfiturą z czarnej porzeczki. Zwijamy rolady. Układamy je na blaszce i pieczemy 30 minut w temp. 200.

Każdą z galaretek rozpuszczamy w pełnej szklance wrzącej wody (ok. 250-300 ml). Odstawiamy do ostygnięcia.

Z litry mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy wraz z cukrem zwykłym i waniliowym. W szklance mleka rozprowadzamy budynie i wlewamy je na gotującą się resztę mleka. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z kostką masła oraz likierem na puszystą masę.

Przełożenie:
blat - 1/2 masy - na masie układamy 3 rolady - pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki - 1/2 kremu - biszkopt

Wierzch ciasta polewamy czekoladą i posypujemy zmielonymi orzechami



1 komentarz:

  1. Strasznie dużo trzeba się przy nim napracować, ale smak to wynagradza. <3

    OdpowiedzUsuń