Składniki na ciasto:
1 kostka masła
6 jajek
250 g cukru pudru
300 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki do pieczenia
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 opakowanie herbatników
700 g świeżych śliwek węgierek
Składniki na masę:
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1 szklanka ajerkoniaku
2-3 łyżki cukru kryształ
Składniki na polewę:
100 g margaryny
100 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło,żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i dalej ucieramy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2/3 piany, do drugiej resztę piany oraz kakao. Obydwa ciasta dokładnie i delikatnie mieszamy.
Na dno przygotowanej formy wylewamy jasne ciasto. Na cieście układamy obok siebie połówki śliwek skórką do góry. Na śliwki wylewamy ciasto ciemne. Pieczemy całość ok. 40 minut w temp. 170 C z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Na dno przygotowanej formy wylewamy jasne ciasto. Na cieście układamy obok siebie połówki śliwek skórką do góry. Na śliwki wylewamy ciasto ciemne. Pieczemy całość ok. 40 minut w temp. 170 C z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Mleko zagotowujemy z cukrem. Budyń dokładnie mieszamy w ajerkoniaku i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy energicznie do zgęstnienia przez około 2 minuty. Pilnujemy, aby nie powstały grudki. Gotowy budyń studzimy. Zimny ucieramy z kostką masła. Jeśli trzeba, masę można dosłodzić. Masę ajerkoniakową wykładamy na ostudzone ciasto. Na masie układamy biszkopty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz