2 pstrągi
1 cytryna
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
4 łyżki masła
sól i pieprz
mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Wypatroszone pstrągi dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i wewnątrz, a także lekko skropić sokiem z cytryny. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim wnętrze pstrągów. Następnie do wnętrza każdej ryby włożyć plasterek cytryny, łyżkę posiekanego kopru oraz łyżkę masła. Tak przygotowane pstrągi obtoczyć w mące z obu stron.
Następnie ryby smażyć na maśle po około 3-5 minut z każdej strony. Po tym czasie ryby przełożyć z patelni do naczynia żaroodpornego i piec 15 min w temp. 200 °C. Rybka świetnie smakuje ze świeżą surówką lub sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz