Składniki na ciasto:
300 g mąki
100 margaryny
100 g cukru kryształ
1 łyżka smalcu
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 słoiczka dżemu lub konfitury wiśniowej
Składniki na ser:
1 kg twarogu z wiaderka
1 szklanka cukru kryształ
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego
50 g rodzynek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podane do wykonania ciasta zagniatamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy. Ciasto zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 C. Podpieczone ciasto smarujemy konfiturą wiśniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz