Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
6 jaj
1 szklanka cukru kryształ
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
3 szklanki śmietany 36 % (0,75 l)
1 kopiata łyżka żelatyny
2 łyżki cukru pudru - do smaku
Składniki na masę toffi:
1 kostka masła
1 puszka masy krówkowej (400 g)
2 płaskie łyżeczki suchej kawy rozpuszczalnej
2 łyżki rumu
mały słoik wiśni w syropie
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do gotowej piany wsypujemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zimny biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masło ucieramy mikserem przez kilka minut. W trakcie ucierania dodajemy kawę i rum, a na koniec dodajemy po łyżce masy krówkowej i cały czas mieszamy.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Każdy z blatów tortu przed przełożeniem nasączamy ponczem lub naparem z zielonej herbaty. Przełożony masami tort przechowujemy w lodówce. Dekorujemy wedle uznania - u mnie w wersji z masą cukrową i perełkami.
biszkopt - 1/2 masy toffi - wciskamy 1/2 słoika wiśni - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - 1/2 masy toffi - pozostałe wiśnie - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz