piątek, 24 października 2014

Ciasteczka warszawskie

Składniki:

Składniki na ciasto:
350 g mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
2 duże białka
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Składniki na masę: 
6 łyżek mleka
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
2-3 łyżki mleka w proszku
50 ml rumu

Dodatkowo:
zmielone orzechy włoskie i wiórki kokosowe do obsypania boków ciastek


Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, które na min. 30 minut przekładamy do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy cienko i literatką wykrawamy okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach miksera w misie do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy do uzyskania gęstej masy, która nie wylewa się z naczynia po jego przechyleniu. Wszystkie ciasteczka smarujemy z wierzchu pianką. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka przekładamy masą.


Podgrzewamy mleko z cukrem. Gorącym mlekiem zalewamy zmielone orzechy, wlewamy rum, dajemy mleko w proszku i mieszamy na papkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kostkę masła ucieramy z orzechami. Gotowym kremem przekładamy ciastka tak, by pianka była na wierzchu. Boki ciastek również smarujemy kremem i obtaczamy w orzechach i wiórkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz