Składniki na farsz:
200 g suszonych śliwek
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 garść posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki letniej wody
Przygotowanie:
Farsz
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Do śliwek dodać posiekaną skórkę pomarańczową oraz orzechy i cynamon. Składniki zamieszać do ich połączenia.
Ciasto
Mąkę
przesiać na stolnicę. W środku zrobić palcem małe wgłębienie, do
którego wsypać sól, wbić jajko i wlać odrobinę wody. Wyrabiać rękami
ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać resztę wody. Pracować z ciastem tak
długo, aż przestanie się kleić i nabierze gładkiej, elastycznej
konsystencji. Ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka.
Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć farsz, po czym skleić brzegi pierogów.
Zlepione pierogi wrzucać do garnka z lekko osoloną i wrzącą wodą. Gotować 1,5-2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podawać gorące. Można posypać je posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz