Pierniczki należą do tych, które nawet po leżakowaniu pozostają kruche. Ich smak jest bogaty, intensywny, kawowy.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
130 g masła
2 jajka
130 g miodu
1/3 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kawy mielonej
4 łyżeczki kakao
1 paczka przyprawy do piernika
3 szklanki mąki pszennej
130 g masła
2 jajka
130 g miodu
1/3 szklanki cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka kawy mielonej
4 łyżeczki kakao
1 paczka przyprawy do piernika
Do misy wsypać wszystkie sypie składniki, a następnie wbić jajka, dodać pokrojone w małe kawałki masło, wlać płynny miód. Następnie wyrobić ciasto, które będzie nieco luźne. Pozostawić je w naczyniu i schłodzić w zimnym miejscu (nie w lodówce) przez 3-4 godziny, by nieco stężało. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 5 mm i foremkami wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 10 minut. Upieczone i ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Delikatnie miękną po około dwóch tygodniach.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz