Babka ajerkoniankowa

Składniki:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
1 niepełna szklanka oleju (200 ml)
1 szklanka ajerkoniaku
1/3 łyżeczki pasty waniliowej
 
Polewa ajerkoniakowa:
1/3 szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki ajerkoniaku
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Całe jajka ubijać z cukrem kryształem na średnich obrotach miksera przez 8 minut. Powinna powstać żółta, gęsta masa. Następnie, nie przerywając ucierania, dolewać stopniowo olej i ajerkoniak. Na koniec wsypać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i dodać pastę waniliową. Całość delikatnie zamieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. 
Piec w temp. 170 °C przez około 50-55 minut. Stan upieczenia babki najlepiej sprawdzać za pomocą patyczka. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. Upieczoną i ostudzoną babkę polać lukrem.
 
Polewa 
Śmietankę i ajerkoniak podgrzewać w rondelku, doprowadzając do zagotowania. Naczynie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i całość mieszać tak długo, aż żelatyna się rozpuści, a polewa będzie gładka. Polewę odstawić, by zaczęła gęstnieć. Wówczas polać wierzch ciasta i ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz