Tagliatelle z sosem borowikowym

Składniki:
około 200 g makaronu
250-300 g borowików (świeże lub mrożone)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 lampka białego wytrawnego wina 
200 ml śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła 
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (około 6 minut). Ugotowany odcedzić.
Na maśle podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Po minucie smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone w plastry grzyby. Całość smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. W dalszej kolejności na patelnię wlać wino.
Smażyć całość przez około 15 minut. Nadmiar płynów powinien się po tym czasie zredukować. W trakcie duszenia grzyby doprawić solą i pieprzem. Następnie wlać śmietankę i całość przez kilka minut trzymać na małym ogniu, by sos lekko zgęstniał. Sos zdjąć z ognia, posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Na patelnię z sosem wyłożyć ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać, po czym nakładać na talerze. Przed podaniem danie można delikatnie posypać startym twardym serem (np. grana padano) lub uprażonymi orzeszkami pini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz