Muffinki z białą czekoladą

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka wody gazowanej
1/2 szklanki oleju
1 tabliczka białej czekolady (100 g)


Przygotowanie: 

Czekoladę drobno posiekać. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia). W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką składniki mokre: wodę gazowaną, jajka, olej. Następnie połączyć ze sobą składniki z obu naczyń. Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Papilotki do muffinek napełniać ciastem do 2/3 wysokości. Muffinki piec 25-30 minut w temp. 180 °C.

Po upieczeniu ostudzone babeczki można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub ozdobić masą śmietanową.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz