Pączki z pigwą

Składniki:
Składniki na ciasto (30 sztuk):
3,5 szklanki mąki
4 jajka (1 całe i 3 żółtka)
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru kryształu
60 g drożdży
70 g roztopionego masła
1/2 kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do obsypania
domowa konfitura z pigwy - lub inna do nadziewania pączków
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier kryształ oraz rozmieszane w ciepłym mleku drożdże. Wlać roztopione masło, wbić jajko oraz dodać żółtka i spirytus. Całość dokładnie wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (gdyby było "za mokre", podsypać mąkę). Wyrobione ciasto odstawić w wysokim naczyniu do ciepłego miejsca na jedną godzinę, przykrywając je ściereczką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na środek każdego z nich kłaść łyżeczką konfiturę, po czym zawinąć krążki i formować w dłoniach kulki. Ciasto z nadzieniem pozostawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. 
Pączki smażyć na rozgrzanym do temp. 170 °C. głębokim tłuszczu z dwóch stron. Po usmażeniu pączki wyłożyć na papierowy ręcznik, aby zebrał nadmiar tłuszczu. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz