Składniki na kruche blaty:
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru kryształ
1 kostka margaryny
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki płynnego miodu
Składniki na migdałową glazurę:
250 g pokruszonych płatków migdałowych
2 łyżki miodu
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
Składniki na biszkopt migdałowy:
5 jaj
3/4 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mielonych migdałów
2 kopiate łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę migdałową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
1 cukier migdałowy
cukier do smaku
1 kostka margaryny
100-150 ml amaretto
Składniki na masę jabłkową:
2 kg jabłek
2 galaretki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z cukrem. Z mąki, sody, miodu, margaryny oraz roztrzepanych jajek z cukrem wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i umieszczamy w osobnej formie. Na wierzch jednego z ciast wykładamy migdałową glazurę. Obydwa placki pieczemy w temp. 170 Cz termoobiegiem ok. 20 minut.
Składniki na migdałową glazurę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu doprowadzając do wrzenia. Trzymamy na ogniu kilka minut. Gorącą masę wykładamy na jeden z blatów.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy cukier oraz żółtka i ubijamy dalej. Na koniec wsypujemy zmielone migdały zmieszane z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy łyżką. Biszkopt wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 25 min. w temp. 180 C.
Mleko gotujemy z cukrem migdałowym. Na mleku gotujemy budyń. Można dosłodzić wedle uznania. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną. Do masy dodajemy amaretto.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je na maśle. Do wysmażonych wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę jabłkową studzimy.
Przełożenie ciasta:
ciasto kruche - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy migdałowej - biszkopt migdałowy - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy migdałowej - ciasto kruche z glazurą
Mleko gotujemy z cukrem migdałowym. Na mleku gotujemy budyń. Można dosłodzić wedle uznania. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną. Do masy dodajemy amaretto.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy je na maśle. Do wysmażonych wsypujemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę jabłkową studzimy.
Przełożenie ciasta:
ciasto kruche - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy migdałowej - biszkopt migdałowy - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy migdałowej - ciasto kruche z glazurą
Mmm wygląda pysznie))
OdpowiedzUsuń