Składniki na ciasto:
21/2 szklanki mąki pszennej (300 g)
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na mak:
200 g suchego maku
3 jajka
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształ
50 g masła (roztopić)
2 garści drobno posiekanych orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu migdałowego
1 kg sera
1 kostka margaryny
11/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
8 jaj
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki
Składniki na kokos:
3 białka
1/2 szklanki cukru kryształ
100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jednej misie i wyrabiamy ręką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem, natłuszczoną formę do pieczenia.
Mak parzymy, tzn. w garnku zagotowujemy 2 razy więcej wody niż jest maku. Do gotującej się wody wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmujemy mak z ognia, nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Odcedzamy mak z nadmiaru wody (sito i gaza). Mak mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie na małym sitku. Podczas ostatniego mielenia mielimy również z makiem kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, miód, roztopione masło, cukier, aromat i żółtka. Masę makową mieszamy z pozostałymi składnikami. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą delikatnie łączymy z masą makową. Masę wykładamy na wyłożone na blaszce ciasto.
Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, budyń z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Na koniec dajemy łyżkami ser i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową łączymy z pianą oraz rodzynkami (ilość rodzynek wedle uznania). Ser wykładamy na mak. Pieczemy w temp. 180 C przez 40 minut.
Białka na kokos ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej chwilkę ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos zmieszany z mąkami i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Po 40 minutach wyciągamy delikatnie ciasto z piekarnika. Rozsmarowujemy na całej powierzchni dżem porzeczkowy, na który wykładamy ciasto kokosowe. Wkładamy ciasto znów do piekarnika na 20-25 minut. Po upieczeniu ciasto trzymamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch ciasta ozdabiamy kleksami z czekolady.
Wierzch ciasta ozdabiamy kleksami z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz