Składniki:
8 jajek
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka majonezu
1 i 1/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki mleka
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Jaja w całości ubić na puszystą, białą masę. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Całość ucierać do momentu, aż powstanie gładka masa. Następnie do ubitej masy jajecznej dodawać partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec majonez. Delikatnie wszystko ubijać, doprowadzając do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i wlać mleko, po czym dokładnie wymieszać łyżką.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Aby uzyskać fantazyjne wzory, ciasto w formie można delikatnie zamieszać patyczkiem.
Babkę piec w temp. 180 °C około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną i ostudzoną babkę wystarczy posypać cukrem pudrem lub udekorować kleksami z czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz