Kruche babeczki II

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej 
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 kostka zimnego masła
szczypta soli 
 
Składniki na krem śmietanowy:
250 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
 
Dodatkowo: 
kilka łyżek twardej marmolady
Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Kiedy będzie gotowe, uformować kulę i owinąć ją w folię spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką lub rantem wycinać kółka większe od foremek. Wykrojonym ciastem wylepiać środek foremek do babeczek. Tak przygotowane babeczki piec w temp. 180-200 °C do momentu, aż pięknie się zarumienią (około 15 minut). Upieczone babeczki ostudzić. Do wnętrza każdej z nich nałożyć odrobinę marmolady, po czym całość pokryć kremem.
 
Krem śmietanowy:
Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, zwolnić obroty. Do ubitej śmietanki wsypać cukier puder, a następnie dodać serek mascarpone. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przełożyć do szprycy i napełniać nią wnętrza babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz