1/2 kg mąki pszennej
3 jajka ( 2 całe i 1 żółtko)
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 cukier waniliowy
1 opakowanie amoniaku (50 g)
Dodatkowo:
1 białko - pozostałe z ciasta
cukier kryształ do posypki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto (oczywiście w temperaturze pokojowej) wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 5 mm i dowolnymi foremkami wykrawamy ciasteczka. Każde ciasteczko z wierzchu moczymy w białku i cukrze kryształ.
Układamy na blaszce i pieczemy w temp. ok. 180 Cdo złotego koloru.
Układamy na blaszce i pieczemy w temp. ok. 180 Cdo złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz