Składniki na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
660 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
Masa truskawkowa:
2 czerwone galaretki
5o dag mrożonych truskawek
Poncz:
100 ml naparu z herbaty
50 ml alkoholu (wódka lub spirytus)
1/2 łyżeczki cukru
Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
3 łyżki kakao
3 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku, ubijać dalej. Do masy wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na formę. Piec w temp. 180 °C ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa truskawkowa
Truskawki przełożyć do rondelka i podgrzewać do momentu, aż zrobi się owocowa papka. Owoce zdjąć z ognia i rozdrobnić za pomocą blendera. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, wymieszać i wlać do rozdrobnionych truskawek. Całość wymieszać i odstawić do czasu, aż zacznie gęstnieć.
Poncz
Zaparzyć herbatę, wlać alkohol i wsypać cukier. Całość wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać.
W wodzie rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną
żelatynę dokładnie wymieszać, po czym stopniowo podgrzewać w rondelku do połączenia
wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania! Po przestudzeniu
czekolady dodawać po łyżce śmietany i całość dokładnie rozmieszać.
Oba blaty ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszym blacie rozsmarować warstwę masy truskawkowej, następnie warstwę masy śmietankowej. Wierzch przykryć drugim blatem i polać polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz