Faworki na piwie


Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
6 żółtek
1 łyżka cukru pudru
0.5 - 0.75 l piwa 

Dodatkowo:
cukier puder - do obsypania
smalec lub olej - do smażenia

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć razem z cukrem na jednolitą masę. Masę jajeczną połączyć z mąką, po czym dolać piwo. Ręcznie lub za pomocą robota wyrabiać ciasto o jednolitej konsystencji. Gdyby było klejące, podsypać je delikatnie mąką. 

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać. W dalszej części należy je napowietrzyć. Uderzać wałkiem ciasto do momentu, aż będzie płaskie. Wówczas kilkakrotnie powtórzyć czynność: składać ciasto na pół i ubijać dalej do uzyskania na cieście pęcherzyków powietrza. 

Po około 10-15 minutach pracy z napowietrzaniem ciasta, rozwałkować je cienko na stolnicy. Radełkiem podzielić ciasto na paski, te zaś na mniejsze prostokąty. Pośrodku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przeplatać koniec faworka z jednej strony na drugą. Wycięte faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.  Wyciągać je łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz