Rolada z jabłkami

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 łyżka masła
4-5 jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder - do posypania ciasta 


Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Wyłożyć je na dużą blaszkę do piekarnika wyłożoną pergaminem. Pergamin posmarować na całej powierzchni masłem. Wyłożyć jabłka, rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni, posypać cukrem i cynamonem.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W trakcie dalszego ubijania dodać cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie szpatułką. Gotowym ciastem zalać warstwę jabłek. Piec około 35-40 min w temp. 170 °C. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i delikatnie wyłożyć je do góry nogami. Z ciasta zdjąć papier. Z pomocą ściereczki zwijać roladę wzdłuż dłuższego boku tak, by jabłka znajdowały się wewnątrz rolady. Zwiniętą roladę zawiniętą w ściereczkę odstawić, by ostygła. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

 
 

1 komentarz: