Składniki na ciasto:
11/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
Składniki na ser:
11/2 kg sera
12 jaj
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
350 g cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 krople aromatu cytrynowego
1 puszka brzoskwiń
Składniki na kokosową piankę:
6 białek
200 g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru kryształ
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto (wszystkie muszą być w temp. pokojowej) zagniatamy ręką ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód przygotowanej do pieczenia formy.
Margarynę i masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Całość ucieramy na puszystą białą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, aromat. Odciśnięte wcześniej z zalewy i pokrojone w kawałki brzoskwinie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec ubijamy pianę z 12 białek i delikatnie mieszamy ją z resztą masy serowej. Gotową masę wylewamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika (temp. 180 C).
W trakcie pieczenia serowca przygotowujemy kokosową piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier i krótko ubijamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy całość łyżką.
Serowiec pieczemy około godziny, jednak w trakcie pieczenia (na około 20 minut przed jego zakończeniem) wykładamy pianę kokosową.
Upieczony serowiec trzymamy w piekarniku najlepiej przez całą noc do całkowitego wystygnięcia.
W trakcie pieczenia serowca przygotowujemy kokosową piankę. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier i krótko ubijamy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy całość łyżką.
Serowiec pieczemy około godziny, jednak w trakcie pieczenia (na około 20 minut przed jego zakończeniem) wykładamy pianę kokosową.
Upieczony serowiec trzymamy w piekarniku najlepiej przez całą noc do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz