Orzeszki II

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy 
3-4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem: 
1/2 kostki masła
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 serek homogenizowany "Danio"

1 szklanka mleka w proszku
1 kieliszek spirytusu


Przygotowanie:
Mąkę z masłem i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka dobrze roztrzepać trzepaczką w oddzielnym naczyniu. Następnie dolać masę jajeczną do mąki i całość wyrabiać ręką aż do uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowego ciasta piec orzeszki w piekarniku lub w specjalnej patelni nad palnikiem.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać serek, orzechy, mleko w proszku oraz spirytus, po czym dalej ucierać. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać mleko w proszku. Gotową masą smarować każdą z połówek orzeszków i sklejać je w formę orzeszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz