2 cebule
250 g pieczarek
4 jajka
5-6 ogórków konserwowych
2 woreczki ryżu
1 średniej wielkości słoik marynowanej czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
1/2 pęczka posiekanego koperku
masło do smażenia
sól, pieprz
majonez
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni na maśle. Pieczarki obieramy i kroimy na duże kawałki. Dokładamy je na patelnię z cebulą i smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Studzimy. Ugotowane jaja kroimy w dużą kostkę. W kostkę kroimy również marynowaną paprykę oraz ogórki. Koperek siekamy. Wszystkie składniki łączymy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek majonezu i mieszamy. Sałatkę do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz