Składniki: 11/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta cynamonu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 250g) 2 średniej wielkości jabłka Przygotowanie:
W osobnej misie wymieszać składniki suche, a w osobnej mokre. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do składników mokrych. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki równo z brzegami. Pieczemy w temp 180 C ok. 25-30 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy bezpośrednio z piekarnika, tylko pozostawiamy w zamkniętym ciepłym piekarniku na 15 minut (jabłka są miękkie i utrudniałoby to wyciąganie babeczek). Po tym czasie muffinki wyciągamy z foremek, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
apetyczne muffinki :)
OdpowiedzUsuń