Cynamonowo-jogurtowe muffinki z jabłkami

Składniki:
11/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka jogurtu naturalnego (ok. 250g)
2 średniej wielkości jabłka

Przygotowanie:
W osobnej misie wymieszać składniki suche, a w osobnej mokre. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do składników mokrych. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki równo z brzegami. Pieczemy w temp 180 C ok. 25-30 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy bezpośrednio z piekarnika, tylko pozostawiamy w zamkniętym ciepłym piekarniku na 15 minut (jabłka są miękkie i utrudniałoby to wyciąganie babeczek). Po tym czasie muffinki wyciągamy z foremek, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: