Składniki na ciasto:
1 kostka margaryny
6 jaj
3 pełne szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru kryształ
4 duże łyżki płynnego miodu
3- 4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 kieliszka rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
bakalie - u mnie garść suszonej żurawiny, 3 garści orzechów włoskich, 3 garści rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
1 mały słoik gęstych powideł śliwkowych lub marmolada
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy żółtka, wlewamy miód oraz rum, dodajemy śmietanę, dosypujemy mąkę zmieszaną z sodą i proszkiem.
W osobnym naczyniu białka ubijamy na sztywno. Łączymy pianę z białek z ciastem, dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do wąskiej podłużnej formy (jedna długa lub dwie krótsze) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz