Składniki:
3-4 średniej wielkości papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 udka z kurczaka ( z rosołu)
1 duża marchewka (z rosołu)
2 woreczki kaszy jaglanej
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
rosół
Przygotowanie:
Papryki umyć, odciąć kapelusze i pozbawić gniazd nasiennych.
3-4 średniej wielkości papryki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 udka z kurczaka ( z rosołu)
1 duża marchewka (z rosołu)
2 woreczki kaszy jaglanej
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
słodka papryka w proszku
rosół
Przygotowanie:
Papryki umyć, odciąć kapelusze i pozbawić gniazd nasiennych.
Kaszę dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą i gotować 15 minut w osolonej wodzie lub w rosole. Ugotowaną kaszę pozbawić nadmiaru wody i ostudzić. Ugotowaną marchewkę pokroić w kosteczkę. Również drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją z solą na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso z ugotowanych udek z kurczaka oddzielić od kości i drobno posiekać. Wszystkie produkty umieścić w jednym naczyniu, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz papryką w proszku. Całość dokładnie wymieszać i podlać około 1/3 szklanki rosołu (aby w trakcie pieczenia farsz nie wysychał). Przygotowanym farszem napełniać papryki, przykrywając je odkrojonymi wcześniej kapeluszami. Faszerowane papryki układać w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 30-40 minut w temp. 180 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz