Składniki na ciasto:
4 jaja
350 g rozdrobnionego szpinaku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka oleju
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształ
Składniki na masę śmietanową:
1 pełna szklanka śmietany 36 %
350 g sera białego z wiaderka (President)
3 pełne łyżeczki żelatyny + ok. 1/3 szklanki gorącej wody
1-2 łyżki cukru pudru do smaku
300 g borówek amerykańskich
Składniki na warstwę owocową:
2 galaretki czerwone
100 g borówek amerykańskich
200- 300 g świeżych malin
Dodatkowo:
1 duże opakowanie małych okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Całe jaja ubijamy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, wlewamy partiami olej, a na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy całość na małych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180 C około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto dzielimy na dwa blaty.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej wrzącej wody. Do galaretek wsypujemy czyste owoce malin i borówek, odstawiamy do przestygnięcia.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy partiami ser, cukier puder oraz wlewamy wolnym strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Na koniec wrzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na pierwszy blat ciasta.
Na warstwie śmietanowej układamy ściśle biszkopty, lekko dociskając je do masy. Warstwę biszkoptową zalewamy tężejącą galaretką z owocami, którą przykrywamy drugim blatem ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Piękna ta pokusa)))
OdpowiedzUsuń