Składniki:
Składniki na wkładkę serową:
1 kg sera (wiaderko)
8 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
rodzynki
Składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka czerwona
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Pod koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160C. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Wkładka serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami oraz budyniem. Stopniowo po łyżce dodajemy ser i ucieramy dalej. Pod koniec dodajemy rodzynki.Na końcu ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy ją do masy serowej. Całość dokładnie powoli mieszamy. Wkładkę serową piec ok. 50 minut w temp. 180C. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć aż d omiękkości. Pod koniec smażenia dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Przełożenie:
biszkopt - 1/2 tężejącej masy jabłkowej - wkładka serowa - 1/2 tężejącej masy jabłkowej - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz