Składniki:
Składniki na biszkopt:
9 jaj
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l śmietany kremówki
2 śmietany "Śnieżka"
1 szklanka ajerkoniaku
100 g migdałów
200 g wiórków kokosowych
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
wódka/spirytus
cukier puder - do smaku
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na blachę i upiec. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Pierwszą połowę biszkoptu skrapiamy alkoholem. Rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy masę (odrobinę zostawiamy na wierzch placka) i przykrywamy drugim biszkoptem (również skropionym alkoholem). Wierzch ciasta ozdabiamy niewielką ilością masy i zdobimy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z migdałami. Można też zrobić czekoladowe kleksy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz