poniedziałek, 17 lipca 2017

Zapiekanka z grzybami

Składniki:
1 duża cebula
1/2 kg grzybów leśnych
4 małe bagietki
2-3 łyżki masła do smażenia
15-20 dag sera żółtego lub mozarella
masło/margaryna do posmarowania
sól, pieprz

 

Przygotowanie:
Obraną cebulę należy podsmażyć na maśle. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w plasterki grzyby leśne. Całość smażyć około 20-30min. 

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Bagietki przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować cienką warstwą margaryny, a następnie cienko posypać serem. Na każdą z bagietek nałożyć farsz grzybny, który na koniec obficie posypać serem żółtym. Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na blasze, po czym zapiekać przez ok. 10 minut w temp. 200 C. 

Gotowe zapiekanki można podawać z ulubionymi dodatkami (ogórek świeży, kiszony, pomidor, kukurydza, szczypiorek, itp.) oraz ketchupem lub sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz