poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Ciasteczka kocie oczka

Składniki:
Składniki na ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej 
1/3 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 


Składniki na bezową pianę:
2 białka
1 pełna szklanka cukru pudru
wydrylowane wiśnie z syropu

Przygotowanie: 
Mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i śmietanę, po czym wyrabiać całość ręcznie. Zagnieść ciasto, które należy schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. 
Po tym czasie z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę. 
Zimne ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 5 mm. Literatką lub małą foremką wykrawać ciasteczka. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Na każdym ciasteczku za pomocą szprycy  wycisnąć okrągły kleks z ubitej piany, w środek którego włożyć po jednej wiśni. Ciasteczka piec w temp. 170 C przez ok. 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz