poniedziałek, 5 grudnia 2016

Ryba po grecku

 Składniki:
500-600 g filetów ulubionej ryby (sandacz, morszczuk, mintaj)
2 duże cebule
3 duże marchewki
1/2 średniej wielkości selera
1/2 białej części pora
1 pietruszka
1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1-2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
woda
2 jajka
mąka i bułka do panierowania ryb
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Umyte i osuszone filety rybne doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby przeszły przyprawami. Następnie ryby obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażymy z dwóch stron na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Cebule kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa, pokrojonego w półplasterki pora, liść laurowy i ziele angielskie.Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a także podlewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 10 minut. Gdyby warzywa robiły się "zbyt suche" podlewamy całość wodą.

Miskę z daniem wykładamy naprzemiennie warstwą warzyw i ryb (najlepiej od razu, póki są ciepłe), aż do wyczerpania składników. Ważne, aby ostatnią warstwą były warzywa. Wierzch warto posypać odrobiną posiekanej świeżej natki pietruszki. Salaterkę z rybą przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostygnięcia.
Ryba świetnie smakuje na drugi dzień zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz