Składniki:
1 kg mąki pszennej
40 dag płynnego miodu
1,5 szklanki cukru kryształu
8 jajek (potrzebne: 8 żółtek i 4 białka; pozostałe 4 białka zostawić do sporządzenia lukru)
1,5 kostki masła
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
6 łyżeczek przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
4 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
słoik gęstego powidła śliwkowego
Przygotowanie:
Miód wraz z przyprawą do piernika doprowadzić do zagotowania. Rozpuszczony miód zdjąć z ognia. Dodać masło, po czym cały czas mieszać do całkowitego rozpuszczenia. W drugim naczyniu sodę rozprowadzić ze śmietaną. Z czterech białek ubić pianę. Do piany wsypać cukier, a następnie dodać żółtka. Całość krótko i delikatnie ucierać.
Odrywać po kawałku ciasta i każdy z nich cienko wałkować (ok. 3-4 mm). Na rozwałkowanej partii ciasta w odstępach układać kleksy z powidła. Następnie ciasto z powidłem przykryć drugim równie cienko rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Ciasto górne i dolne delikatnie docisnąć ręką, by wypuścić zgromadzone wewnątrz powietrze. Dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki uważając, by nadzienie znalazło się w środkowej części każdego z nich. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Pierniczki piec w temp. 180 °C przez ok. 7-8 minut.
Pierniczki są bardzo miękkie i już po upieczeniu rozpływają się w ustach. Nie twardnieją. Rzadko się zdarza, by dotrwały do świąt. Są pyszne nawet w wersji bez nadzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz