2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych migdałów
2 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki płynnego miodu
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 kostki masła (60 g)
3-4 krople aromatu pomarańczowego
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść pokruszonych włoskich orzechów
Przygotowanie:
Przygotowujemy dwa naczynia. W jednym gromadzimy składniki suche, tj. mąkę, mielone migdały, skórkę kandyzowaną, orzechy, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, płynnym miodem i aromatem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Całość dokładnie ucieramy do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo do masy dodajemy suche składniki. Mieszamy wszystko łyżką, a pod koniec można ręką. Wyrobiona masa powinna być dość gęsta i klejąca.
Ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 minut.
Upieczone pierniczki przechowujemy w szczelnej misie lub puszce. Po 2-3 tygodniach ciasteczka nabierają właściwej miękkości.
Aby "przyśpieszyć" proces dochodzenia pierniczków do miękkości, można je skropić lekkim ponczem na bazie herbaty i rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz